Regler for snekæder

Selv i DK har man de seneste år haft brug for snekæder, vi har dog ikke som andre steder regler for brug af dem. Derfor bør du i vinterperioderne være ekstra opmærksom på hvilke regler som gælder for det land du skal til. Jeg har herunder kort listet de regler som gælder for snekæder.

Sverige

Man må kører med snekæder på alle veje i sverige, hvis vejr og vejforhold kræver det. Der er dog intet påbud.

Norge

I Norge kræver man at bilen altid skal have et godt vejgreb. Derfor SKAL der medbringes snekæder ved kørsel i Norge. Man kan faktisk opleve at blive afvist ved grænsen såfremt man ikke har dem med.

Tyskland

Det er tillladt at bruge snekæder i Tyskland. Dog er der fartgrænse på 50 km i timen når der køres med snekæder. I nogle bjergområder kan der være påbud såfremt der er skiltet med det !

Østrig

Det er tillladt at bruge snekæder i Østrig. Som i Tyskland er der fartgrænse på 50 km i timen når der køres med snekæder. I Østrig skal snekæder have en specifik norm som hedder V5117

Schweiz

Snekæder er obligatorisk i en del områder. Det vil fremgå af skilte når det er krævet. Der skal snekæder på alle trækkende hjul !

Frankrig

Snekæder er i nogle områder obligatorisk og skal derfor medbringes. Max hastighed med snekæder er 50 km i timen.

Hvilke snekæder skal man vælge ?

Udvalget af snekæder er stort. Man kan får alt fra de billige modeller fra 200 kr og op til den gode kvalitet til 600 kr. Personligt går jeg efter flg ting når jeg vælger snekæder.

  • Hvor nemme er de at monterer ?
  • Hvor meget fylder de ?
  • Hvor meget vejer de ? (10 kg ekstra bagage koster i brændstof )
  • Hvor godt virker de ?
  • Ser de solide ud ? ( ikke noget billig kram her tak 🙂 )

I de seneste år er der kommet nogle såkaldte “dæksokker”, fx dem som hedder Weisssock, som jeg personligt foretrækker. De står super godt fast og er utrolig nemme at monterer. Man skal her jo huske at man ikke står på en ren og pæn lift når de skal monteres. Man trækker dem nemt halvvejs over de trækkende dæk og kører herefter en halv omgang og trække resten på. Ikke noget med at stramme dem eller justering. Dertil kommer at de vejer 10% af hvad en traditionel snekæde vejer. Desværre er de ikke godkendt til kørsel i Østrig endnu men det kommer nok i løbet af et par år.

Man kan også leje snekæder, hvilket dog som regel ikke kan betale sig. Skal du på ferie mere end 2 gange er det billigere at købe dem selv. Der findes mange shops på nettet der som regel er noget billigere end i butikkerne. Klik her for at se snekæder

Og så til det sidste tip. Kører kun med snekæder når der er sne eller is. Alternativ holder de ikke særlig længe 🙂